سیده فاطمه سید مدلل کار در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری حوزه با بیان این که مخاطب شناسی از جمله اصلی ترین مؤلفه ها در راستای موفقیت در فعالیت های فرهنگی و رسانه ای است، اظهار داشت: اساتید و کارشناسان علم ارتباطات در تعریف مخاطب او را فردی توصیف می کنند که داوطلبانه به محتوا یا رسانه معینی اقبال نشان داده و از این طریق به دنبال پاسخ به نیازهای خود است.
وی افزود: البته باید توجه داشت که در فرهنگ لغت، مخاطب فردی است که در مواجهه با او صحبت شده و پیام انتقال پیدا می کند اما در عین حال باید بدانیم که امروزه از نظر رسانه، اعم از رسانه های مکتوب یا دیجیتالی یا فضای مجازی، معنای بسیار گسترده تری در نظر گرفته شده است.
وی همچنین گفت: مردم عادی معمولاً به بهانه ها و دلایل مختلفی همچون آموزش، اطلاع پیدا کردن، تفریح و سرگرمی، برطرف کردن نیازهای اطلاعاتی و شناختی، رفع و رجوع نیازهای اجتماعی و گفت و گو با دیگران، همچنین نیازهای غیر اجتماعی به سراغ رسانه های می روند و لذا در بحث مخاطب شناسی باید اشرافیت خوبی نسبت به هر کدام از این اهداف و غرایض داشته باشیم.
مدرس حوزه و دانشگاه خاطرنشان کرد: با توجه به تفاوت انسان ها و نوع نگاه و رویکرد آن ها به مقوله زندگی و نیازهای خود، طبعاً مخاطبان به دسته ها و گروه های متعددی تقسیم می شوند، ضمن آن که علاوه بر این، افراد به محتواها در رسانه واکنش های متفاوتی نشان می دهند.
وی بیان داشت: توضیح بیشتر این که همان گونه که همه افراد بشری از صفات مشترکی برخوردار هستند همچون نیاز به هوا، آب، غذا، لباس، پوشاک و محل زندگی راحت، آسایش و امنیت، اما بصورت انفرادی نیز تفاوت های ویژه ایی دارند که این تفاوت ها ریشه در باورها و علائق، گذشته فرهنگی، جنسیت، سن و تجربیات زندگی دارد و لذا مردم وقتی با رسانه مواجه می شوند بر این اساس واکنش های مختلفی از خود نشان می دهند و به درک و برداشت مشترک از محتوای رسانه ای هم می رسند.
فعال و پژوهشگر فرهنگی و اجتماعی ادامه داد: از سوی دیگر باید توجه داشت که معمولاً هر رسانه ای می کوشد تا موضوعات را بر اساس نیاز، خواسته و اهداف مخصوص در جامعه هدف خود، انتشار داده تا بتواند مخاطب را متاثر نماید. به عنوان مثال بسیار شاهد هستیم از یک سخنرانی، برداشت های مختلفی از رسانه های گوناگون دیده میشود و روزنامه ها تیتر های گوناگونی در صفحه اول خود از یک واقعه و سخنرانی واحد منتشر می کنند.
وی همچنین خاطرنشان کرد: به خصوص کسانی که می خواهند در عرصه جهاد تبیین نقش آفرین و فعال باشند باید به اصل مخاطب شناسی به عنوان یک ضرورت کلیدی توجه کنند و به طور خاص در امر تولید محتوا و نشر آن باید به انواع و اقسام مخاطبان جامعه هدف عنایت لازم را داشته باشند.
سیدمدلل کار بیان داشت: ما امروز در مواجهه با نسل جدید پیش از هر چیز باید آن ها را درک کنیم که این مهم نیازمند برقراری زبان مفاهمه است و الا با کلی گویی و تغافل به اهداف مورد نظر در برقراری ارتباط با این نسل دست پیدا نمی کنیم.
وی در خاتمه گفت: بنده به شدت معتقدم که در برهه حساس کنونی و در کوران جنگ نرم و جنگ شناختی امروز ما نیازمند این هستیم که اساتید حوزه و دانشگاه به بحث و نظر درباره شرایط و اقتضائات نوع تعامل با نسل جدید بپردازند تا انشاالله، خروجی این صحبت ها بتواند در امر تصمیم سازی و تصمیم گیری مسئولان کشور در ابعاد فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی مثمر ثمر واقع شود.